понеділок, 15 грудня 2014 р.


УРОК-КОНФЕРЕНЦІЯ
„МИСТЕЦТВО БУТИ ЗДОРОВИМ”


Підготувала
вчитель хімії
Петрівського НВК
„ЗНЗ І-ІІІ ст. – ДНЗ”
Дорошенко С.П.



Мета уроку: узагальнити знання учнів з вивченої теми; закріпити вивчені особливості організму людини регулювати процеси життєдіяльності; встановлювати взаємозв’язки організму і середовища.
Присутні:
• лікар-дієтолог;
• психолог;
• лікар-невропотолог;
• кореспонденти газет та журналів;
• фітотерапевт;
• лікар-гомеопат;
• астролог.
Ведучий: Ще з прадавніх часів люди турбувались про своє здоров’я. Незалежно від класової приналежності кожен хотів мати добрий настрій, приємний вигляд, вміти захистити себе від несприятливих чинників середовища. І якщо наші далекі пращури робили це трохи невпевнено, не маючи потрібних знань, то сьогодні людина може допомогти собі, знаючи багато цікавого, потрібного.
Запитання до лікаря-гомеопата.
Які чинники зовнішнього середовища діють найсильніше на організм людини?
Лікар-гомеопат. Дивлячись, в якому середовищі знаходиться людина.
Організм людини здатен захищатись від несприятливих впливів середовища в деякій мірі. Наприклад, імунна система створює непроникний бар’єр для всіх твоїх інфекційних хвороб, вірусів, мікроорганізмів. Коли захисні сили організму знаходяться в нормі, ми можемо спокійно планувати своє майбутнє. А от коли стається навпаки, то треба потурбуватись про підвищення імунітету за допомогою харчування, фізичного навантаження та навіть і аутотренінгу.
Чинники техногенного характеру, звичайно, найвпливовіші на організм людини. Ми, поки що, не вміємо захищатись від електромагнітного та радіаційного випромінювання, від сильнодіючих отрут і токсинів. Але в деякій мірі ми в змозі поставити захист своєму організму.
Лікар-дієтолог. Я хочу сказати про оздоровче харчування, яку воно відіграє значущу роль для підтримання організму у екстремальних ситуаціях.
Наприклад, фруктово-овочева дієта допомагає підвищити імунну силу організму, збагатити його мінеральними солями, вітамінами. А такі речовини, як пектини, що містяться в м’якоті фруктів і овочів, допомагають навіть виводити з організму радіонукліди та важкі метали.
Продукти, багаті на органічні кислоти, сприяють підтриманню оптимальної ваги тіла, зменшенню жирових відкладень.
Ви знаєте, що рослинна їжа не тільки покращує травлення, але й очищує серцево-судинну систему, травний канал від надлишку холестерину та шлаків.
Психолог. Я торкнусь теми постів у харчуванні. Саме вони сприяють очищенню організму від шлаків, що утворились після споживання їжі тваринного походження. Наші предки строго притримувалися постів, маючи на меті не стільки фізіологічне очищення організму, а скільки моральне загартування душі. Уявіть собі, якби їм дати всі наші ліки і медикаменти, то вони значно б продовжили свій вік.
Треба сказати, що харчування - це не тільки фізичний процес, це ще й складний психічний процес. Адже, споживаючи їжу ми повинні завжди бути у доброму настрої.
Кореспондент. Які вітаміни для організму людини найнеобхідніші?
Лікар-гомеопат. Не можна розділити вітаміни на необхідні і ті, що можна обійтися без них. Адже, слово „вітамін” походить від латинського „vita” – життя, тому всі вітаміни – життєво важливі для нас.
Лікар-невропатолог. Наприклад, вітаміни групи В покращують стан нервової системи. При їх нестачі людина швидко стомлюється, стає дратівливою, втрачає апетит. Добова потреба вітамінів В 300-350 мг на добу і проблема вирішується. А при хронічній нестачі вітамінів В може настати смерть: в такому випадку організм спрацьовується до щенту.
Лікар-дієтолог. Важливо знати, як зберегти вітаміни у їжі, як правильно приготувати страву, щоб вона не втратила своєї поживної цінності. Деякі вітаміни одразу руйнуються після нарізання овочів та фруктів. Тому треба готувати салати безпосередньо перед вживанням. Відварювати овочі треба в емальованому посуді при закритій кришці. А ще краще – готувати їжу на водяній парі. Так все, що є у продукті, не виварюється у воду.
Кореспондент. Всім відомо, що єгипетська цариця Клеопатра мала надзвичайно прекрасний вигляд у досить немолодому віці. Зараз ці секрети невідомі людству?
Фітотерапевт. Чому ж? Деякі вже ми дізнались і починаємо використовувати на практиці у косметичних салонах та кабінетах. А при бажанні можна скористатися ними і вдома.
Наприклад, Клеопатра завжди приймала молочні ванни. У теплу воду додавала молоко (50:50) і з великим задоволенням купалась у цій суміші. Інколи ще й настої трав використовувала. Один раз на тиждень все тіло Клеопатра змащувала оливкової олією змішаною з персиковим та виноградним соком.
Треба сказати, що роль цариці – це не зовсім спокійна роль, керувати такою величезною країною нелегко. Тому як заспокійливий засіб Клеопатра використовувала аромати різних трав. Сьогодні це відомо як аромотерапія.
Астролог. Я хочу додати, що Клеопатра звіряла кожен свій день із зірками. У неї були досить досвідчені на той час астрономи, астрологи, які знали багато таємниць.
Ведучий. Та і в наш час люди надають чимало уваги гороскопам, дослідженням, гіпотезам.
Астролог. Так, дійсно, за останні роки зросла роль небесних світил у житті людини. Це правильно. Адже всі вони мають вагомий вплив на життя людини. Взяти хоча б „магнітні бурі” як їх називаємо ми. З чим вони пов’язані? Із впливом місяця на Землю. Приближення і віддалення цього супутника від Землі і спричиняє отакі магнітні коливання. А люди, що мають не стабільний артеріальний тиск, перебої у роботі серцево-судинної системи, відчувають ці коливання досить суттєво.
Звичайно, сліпо вірити не можна. Але і зовсім відкидати ці положення теж неможливо.
Кореспондент. А чи залежить здоров’я людини від того, коли вона народилась, як кажуть „під якою зіркою”.
Астролог. Тут скоріше має місце період внутрішньоутробного розвитку людини, коли мати виношує маля, як вона харчується, чи веде активний спосіб життя, чи радіє своєму стану. Звичайно, має місце і період народження. Наприклад, „осінні” люди більш спокійні, врівноважені, розсудливі, мають гострий розум. „Літні” – веселі, компанійські, з них виходять добрі артисти, люди шоу-бізнесу. „Зимові” – холодні у стосунках, інколи скупі, злі. Ну а „весняні” – це звичайно оптимісти, активні, цілеспрямовані, впевнені у собі. З ними приємно і легко спілкуватись.
Кореспондент. Сьогодні всі говорять про стрес, стресові ситуації. Чи всі люди здатні піддаватись дії стресу? І як можна вийти із такого стану?
Невропатолог. Так, „стрес” – це сучасне слово, яке широко використовується (і часто неправильно) у багатьох джерелах інформації. Тисячі посібників обіцяють навчити, як уникнути стресу або подолати його. Але як можна подолати стрес, якщо - це неспецифічна нейрогуморальна відповідь організму на будь-яку до нього вимогу. У людини за інтенсивністю однаковий стрес може бути спричинений як серйозною небезпекою, так і творчим здобутком. Іншими словами, стрес не завжди має негативні впливи. Іноді він є важливою частиною повсякденного життя. Вимоги і зміни, які породжує стрес, відкривають можливості для адаптації до нових умов життя. Зрештою, без деякого рівня стресу будь-яка активна діяльність людини неможлива. Таким чином. стрес далеко не завжди завдає шкоди. Потенційно небезпечним для людини може бути досить тривалий стрес або комбінації стресогенних факторів (стресорів), які ускладнюють або роблять неможливим пристосування до потреб ситуації. При будь-якій дії екстремальних чинників як фізичних (спека, холод), так і психічних (небезпека, конфлікт, радість) в організмі виникають однотипні біохімічні зміни, які спрямовані на подолання цих чинників через адаптацію організму до них. Важливе значення для характеру наслідків (позитивних чи негативних) дії стресу на організм має поведінка у відповідь на стресову ситуацію. Активний пошук способів її зміни сприяє стійкості організму і запобігає розвиткові хвороби.
Кореспондент. Яку роль відіграє адаптація організму до дії екологічних факторів?
Лікар-гомеопат. Адаптація виникає і розвивається на базі спадкової програми організму і його здатності змінюватися під впливом природного добору. У кожному середовищі виживають лише ті організми, генотипи яких забезпечують існування нащадків за даних конкретних умов. Те, що всі організми мають адаптивні можливості змінюватися у певних межах, пристосовуватися до змінюваних умов середовища, як правило, зберігаючи сталість гомеостазу, запрограмовано генотипом. Пристосування забезпечують фізіологічні резерви організму. Компенсаторні механізми пристосування до різних чинників середовища не в усіх однакові. Іноді людина так і не може адаптуватись до нових умов. Вивчення компенсаторних можливостей людського організму і встановлення фізіологічних причин індивідуальних коливань важливе у зв’язку з освоєнням арктичних і азидних зон, глибин океану, космосу.
Лікар-дієтолог. Кожна людина повинна сприяти підвищенню витривалості свого організму. Однією з необхідних умов для цього є вчасне і раціональне харчування. Нестача або надлишок їжі, порушення співвідношення поживних речовин знижують опірність організму та його здатність до адаптації.
Лікар-фітотерапевт. Іноді підвищення стійкості організму сприяють і засоби рослинного походження. Так, усім відомий екстракт валеріани має заспокійливу дію на організм і знижує поріг збудливості при реакції на нові обставини. Відвари кропиви, м’яти, меліси лимонної збагачують організм вітамінами та мінеральними речовинами, прискорюють обмін речовин, сприяють тим самим швидкому пристосуванню до змінених умов.
Психолог. Але особливу роль у підвищенні адаптаційних можливостей організму відіграють фізичні вправи, тренування і загартування. Регулярні фізичні вправи є найефективнішим засобом підвищення опірності організму хворобам та несприятливим впливам довкілля. Тренуючись, людина виконує програму „покращити свій організм” і таким чином набуває високого рівня витривалості. Це ніби аутотренінг „Я хочу бути бадьорим, красивим, здоровим”. І це спрацьовує. Ми самі не знаємо, які резерви приховані у нашому організмі.
Лікар-гомеопат. Загартування це комплекс методів цілеспрямованого підвищення функціональних резервів організму та його опірності до несприятливої дії факторів середовища. Фізіологічною основою загартування є тренування адаптаційних систем в організмі, а саме „блокування” подразника. Терморецептори, які постійно піддаються дії низької температури, настільки знижують свою чутливість до холоду, що, наприклад, для людини, яка купається в ополонці, вже не страшні ні протяги, ні перебування під дощем. У процесі загартування низькими температурами відбувається збалансованість теплоутворення і тепловіддачі. Особливо ефективне загартування при чергуванні дії низьких і високих температур, хоча саме низькі температури є провідними у формуванні підвищення опірності організму.
Психолог. Я хочу запропонувати нескладний тест „Чи вміємо ми бути щасливими?”
ТЕСТ
Астролог. Колись Гете написав у своєму щоденнику: „я повинен спостерігати якнайретельніше за циклом моїх добрих та поганих днів, щоб знати, коли і за яких обставин проходить мій внутрішній ритм”. Через сто років лікар Вільгельм Флеш, приятель З. Фрейда, присвятив своє життя дослідженню прав і тривалості вияву наших „добрих” та „поганих” днів. Саме він створив теорію біоритмів. От, наприклад, діяльність нашого організму залежить від 24-годинного циклу і зберігається із показниками температури тіла. Температура тіла зростає зранку до 12 годин, потім спадає, найнижча між 14 і 15 годинами. Наша життєдіяльність є повністю пристосованою до цього режиму. В кінці дня ми переважно відчуваємо втому і легко можемо піддатись роздратуванню. Не звинувачуйте у цьому ні близьких, ні себе. Це зниження форми зумовлене спадом наших життєвих сил. Період найкращої працездатності – це з 8 годин ранку до обіду. Далі настає перерва. З 14 до 17 години практично зростає наша життєдіяльність, але знижується активність мозку. Після 19 години фізична та розумова активність спадають далі і найнижчого рівня досягають між 23 і 24 годиною ночі.
Кореспондент. А як же тоді будувати наш день? Адже ми не можемо повністю притримуватись цих положень, життя коректує нашу діяльність.
Лікар-гомеопат. Це був би ідеал, який рідко досягається. Але ми спробуємо хоча б наблизитись до нього. Це означає – жити у згоді зі своїм біологічним ритмом, тобто, враховуючи свій тип, встановити години, в які можна сповна використати свої сили і години для відпочинку. Оце і є мистецтво ведення раціонального способу життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар